Resepi Tart Nenas Gulung, adalah antara Kuih Raya yang paling popular dan disukai ramai. Tart ini sangat sedap, gebu dan cair di mulut. Pasti berbaloi mencuba.
- Masa:
- Penyediaan: 30 | Memasak: 60 | Keseluruhan: 90 minutes
Bahan-Bahan:
- Bahan untuk jem:
- 2 biji nenas, parut dan toskan air
- 600 gram gula
- 1 batang kayu manis
- 2-3 titik pewarna kuning
- Bahan untuk hiasan:
- 1 biji kuning telur
- 1 sudu air
- Setitik pewarna kuning
- Bahan-bahan untuk tart:
Cara Penyediaan:
- Cara-cara untuk jem nenas:
- Masak nenas yang telah diparut bersama gula.
- Apabila hampir kering, masukkan pewarna kuning dan kayu manis. Masak dengan api perlahan sehingga agak kering.
- Cara-cara untuk bahan hiasan:
- Kacau sebati kuning telur, air dan pewarna kuning. Sapu di atas tart gulung.
- Cara-cara untuk tart:
- Pukul mentega ( dikeluarkan pada suhu bilik) bersama gula sehingga putih dan berkrim.
- Masukkan kuning telur, minyak sapi dan garam. Kacau sehingga sebati.
- Ayak ketiga-tiga jenis tepung (bertanda *). Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan sehingga menjadih doh yang lembut. Rehatkan seketika.
- Masukkan doh ke dalam acuan tart, tekan dan gulung bersama inti nenas yang digentel kecil membujur. Susun di atas loyang yand dilapik dengan baking paper atau digriskan dengan butter.
- Sapukan atas tart gulung dengan bahan hiasan. Panaskan oven pada suhu 175 darjah celcius, masukkan kuih dan bakar selama 20-25 minit.
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan