Resepi Ayam Goreng Berempah
Bahan buat ayam goreng berempah:
- 1/2 ekor ayam
- 1-2 sudu besar serbuk kari daging
- serbuk cili
- garam
- beberapa helai daun limau purut yang diracik halus
- minyak untuk menggoreng
Bahan kisar halus:
- 2 sudu besar biji ketumbar
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 sudu teh jintan putih
Bahan kisar kasar:
- 6 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 2 inci lengkuas
- 2 inci kunyit hidup / serbuk kunyit
- 2 batang serai
Cara buat ayam goreng berempah:
- Basuh ayam dengan air bersih dan potong kecil. Toskan.
- Masukkan ayam dan semua bahan kisar (halus dan kasar) bersama bahan lain dalam mangkuk besar.
- Gaul campuran ayam dan bahan kisar tadi sampai rata dan rempah ratus sampai menyaluti ayam.
- Perap dulu selama 1 jam sebelum digoreng biar sedap. Kalau perap lama dikit pun makin best.
- Bila nak makan, goreng dalam minyak penuh dengan api sederhana. Bila sudah garing bawahnya, jangan lupa dibalikan supaya ianya masak rata.
- Angkat dan toskan ayam goreng tadi. Angkat sekali-kali rempah yang jatuh di dasar kuali semasa menggoreng. Bila tak diangkat, nanti rempah jadi hangit dan pahit.
- Teruskan menggoreng hingga ayam habis.
- Ayam sudah boleh dihidangkan ketika panas-panas.
Itulah resepi ayam goreng berempah rangup dan simple lagi best. Ayam goreng berempah boleh jadi lauk pilihan setiap hari karena anak-anak tak pernah bosan.
RESEPI LAZAT SETERUSNYA..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan